Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε πολλές μακροσκελείς ανακοινώσεις, συνεντεύξεις και άρθρα από ειδικούς και μη, που περιγράφουν πως θα σωθεί η τουριστική χρονιά στην Ελλάδα μας. Οι αναλύσεις αυτές έχουν (τουλάχιστον οι πιο πολλές) ένα θεωρητικό ενδιαφέρον σε επίπεδο ανάλυσης, αλλά υστερούν σε ρεαλιστικές και πραγματοποιήσιμες προτάσεις, κυρίως λόγω των πολλών και σύνθετων παραμέτρων που παίρνουν ως δεδομένα στην ανάλυση τους (πλήρη απελευθέρωση αεροπορικών πτήσεων, χρόνος εισδοχής επισκεπτών χωρίς υγειονομικούς ή άλλους περιορισμούς, ελκυστικότητα της Ελλάδας μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, κτλ).

 

Του Σωτήρη Σκαπέρδα,
Σύμβουλος επιχειρήσεων

 

Παρόλα την πληθώρα των διατιμημένων απόψεων το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν κάποια σημεία που φαίνεται ότι είναι κοινά ή πως σε αυτά συγκλίνουν όλες οι απόψεις. Αυτά είναι:

– ότι η χώρα για την φετινή σεζόν θα πρέπει με πολυεπίπεδη δράση (σε επίπεδο περιφέρειας, νόμου, κα) να μπορεί συντονίσει ένα μεγάλο εύρος ανθρώπων που θα έχουν την ευθύνη του εντοπισμού συμπτωματικών επισκεπτών (με covid-19) και την διαχείριση τους.

– ότι η οδική μεταφορά θα γίνει η κορυφαία επιλογή για μεγάλες ομάδες επισκεπτών (εσωτερικών και εξωτερικών) κατά την φετινή σεζόν.

– ότι την χώρα μας κατά την φετινή σεζόν θα την εμπιστευθούν κυρίως αυτοί που την έχουν ως κύριο προορισμό διακοπών σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Αυτές οι τρείς κοινές διαπιστώσεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι: Φέτος η τουριστική βιομηχανία στην χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει κατά αρχάς τις δύο μεγάλες δεξαμενές σταθερών τουριστών/επισκεπτών των καλοκαιρινών καταλυμάτων της χώρας μας που είναι:

1. Ο εσωτερικός τουρισμός και

2. ο τουρισμός από τις βαλκανικές και όμορες χώρες ( Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία, Σκοπιά, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Αλβανία, Σλοβενία, κ.ά.).

Αναμένοντας πτώση 60-70% του τζίρου, σε σχέση με το 2019, η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα πρέπει:

1. Να απαιτεί από την κεντρική κυβέρνηση, τις περιφέρειες, τους δήμους, τα επιμελητήρια, κτλ., την άμεση εφαρμογή μέτρων, ρυθμίσεων, απαλλαγών, κινήτρων που θα οδηγούσαν στην αύξηση του εσωτερικού τουρισμού… (με μέτρα όπως με αύξηση του αριθμού που δικαιούνται κοινωνικές διακοπές, με θέσπιση voucher για επαγγελματικές ομάδες, μέσω φοροαπαλλαγών των εξόδων που θα γίνουν κατά τις διακοπές, κ.;a.),

2. να ζητά να γίνει στοχευμένη διαφήμιση για ενημέρωση / πρόσκληση σε ειδικά τουριστικά κοινά που έχουν την Ελλάδα ως μόνιμο ή κύριο προορισμό, τέτοια κοινά είναι η εσωτερική αγορά, οι όμορες χώρες, οι βαλκανικές χώρες, κτλ. Σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να συνδράμουν ενεργά οι περιφέρειες, οι δήμοι μέσω των κονδυλίων τους για την προβολή τους, καθώς και οι δήμοι και τα επιμελητήρια.

3. Να απαιτεί να οργανωθούν συντονιστικά κέντρα σε καθε περιφέρεια, σε καθε νόμο που θα επιφορτιστούν την ευθύνη ανίχνευσης και διαχειρισης κρουσμάτων με covid-19.

4. Να απαιτεί την στήριξη όλων για την εφαρμογή όλων εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται ώστε η τουριστική βιομηχανία μας να καταστεί και πάλι γρήγορα παγκόσμια δύναμη.

5. Να απαιτεί οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες να γίνουν, να ξεκινήσουν ΤΩΡΑ.

6.Να φωνάξουν σε όλους ότι για φέτος οι αντίπαλοι μας είναι ο χρόνος, ο μη συντονισμός μας και οι λοιποί τουριστικοί προορισμοί που προσπαθούν – και αυτοί – να επιβιώσουν.

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This is default text for notification bar