Άρθρο του Σωτήρη Γ. Σκαπέρδα CPA, CREs, LPP/Chief Executive Partner της Business Partner Network – Financial & Business Advisors όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Political (12/05/2021, σελίδα 8)
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η παγκόσμια κοινότητα βρέθηκε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που επηρέασε αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και έπληξε κυρίως τις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μεσαίες σε μέγεθος επιχειρήσεις.
Σε όλο τον κόσμο, αλλά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα – που προερχόταν από μια δεκαετή μνημονιακή περίοδο αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας – τα υποχρεωτικά lockdowns, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η αναστολή πολλών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή κλάδων έφεραν σε αδιέξοδο τις τις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μεσαίες σε μέγεθος επιχειρήσεις.
Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τα μέτρα που ελήφθησαν για την μη εξάπλωση του covid-19 έφεραν το κλείσιμο του εμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, της παροχής υπηρεσιών, των μεταφορών, κλπ και έπληξαν την ραχοκοκαλιά της μικρομεσαίας επιχειρήσεις μιας και στους κλάδους αυτούς κατεξοχήν δραστηριοποιούνται οι πολύ
μικρές, οι μικρές, οι μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Σήμερα όλοι βλέπουμε με αγωνία αλλά και αισιοδοξία των πορεία των εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα και ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο για μια νέα πιο υγιή κανονικότητα. Οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις επιζητούν μέσω ίδιων δυνάμεων ή μέσω συμβούλων να λύσουν τον γρίφο της επιβίωσης της επόμενης ημέρας και τις υγιούς ανάπτυξης – συνέχειας.
Η πολύμηνη περίοδος του Covid-19 (από τον Ιανουάριο του 2020), πέρα από την υγειονομική κρίση, έφερε μεγάλες και καίριες αλλαγές στην εργασία, στην τεχνολογία, στην εξυπηρέτηση του πελάτη, στα κανάλια διανομής και στα δίκτυα προβολής, ενώ δημιούργησε -και στη μικρομεσαία επιχείρηση- ένα περιβάλλον αβεβαιότητας που κρύβει απειλές αλλά και ευκαιρίες. Και αυτές οι ευκαιρίες είναι που θα αναδείξουν την υγιή επιχειρηματικότητα της επόμε-
νης ημέρας.
Η δυνατότητα προσαρμοστικότητας της επιχείρησης στα νέα δεδομένα, ο βαθμός συνύπαρξης της επιχειρηματικότητας με την τεχνολογία, η εφαρμογή μοντέλων πιο ευέλικτης εργασίας, η δυνατότητα συνεργειών με παρόμοιες ή συμπληρωματικές επιχειρήσεις, η αξιοποίηση των νέων καναλιών/δικτύων διανομής/προβολής, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, η διεύρυνση της αγoράς και η επικέντρωση σε κλάδους – δραστηριότητες υψηλής εξειδίκευσης θα καθορίσουν την επιβίωση και ανάπτυξη της επιχείρησης στη μετά-Covid εποχή.
Ο επιχειρηματίας, ο μέτοχος και η διοίκηση της μικρομεσαίας επιχείρησης θα πρέπει σήμερα να αφήσει πίσω τη μοιρολατρία του τύπου «τι μας βρήκε», να αποτάξει τη σκέψη «ότι το κράτος οφείλει να με στηρίξει», να απαλλαγεί από θεωρίες του τύπου «ο θεός έχει για όλα» και να επικεντρωθεί στην επαναδιατύπωση των προτεραιοτήτων, στην επισήμανση των δυνατών και αδυνάμων σημείων, στην επαναξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας, στη διερεύνηση συνεργειών, στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, στον επανακαθορισμό των εταιρικών αξιών, οραμάτων και στόχων, στην εύρεση εναλλακτικών πηγών κεφαλαίων – χρηματοδότησης, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας και στην υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού πλάνου/στρατηγικού σχεδιασμού. Η επιβίωση δεν είναι ούτε εξασφαλισμένη ούτε σίγουρη και εξαρτάται από το βάθος και την ποιότητα των προβλημάτων, που προκάλεσε η υγειονομική κρίση σε κάθε επιμέρους επιχείρηση, αλλά και από την πίστη, την ικανότητα και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να επιβιώσουν μέσα σε ένα πολύ δύσκολο, ανταγωνιστικό και αβέβαιο περιβάλλον. Ίσως κάποιοι τελικά να μην τα καταφέρουν, αλλά σίγουρα θα είναι λιγότεροι από αυτούς που χάθηκαν επειδή δεν το πάλεψαν ή δεν το προσπάθησαν.
Ο δρόμος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σίγουρα δεν είναι στρωμένος με δάφνες, αλλά η επιβίωσή τους -μέσω αποκλειστικά των ενεργειών τους- θα τις οδηγήσει σε έναν πιο υγιή επιχειρηματικό μετασχηματισμό, θα αυξήσει την εταιρική αξία, θα προσδώσει προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας και θα βοηθήσει/επιταχύνει την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας.
Εφημερίδα Political 12/05/2021, σελίδα 8