Άρθρο του Σωτήρη Γ. Σκαπέρδα CPA, CREs, LPP/Chief Executive Partner της Business Partner Network – Financial & Business Advisors όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Political (02/06/2021, σελίδα 10)

Η επιχειρηματική επανεκκίνηση, στην μετά Covid-19 εποχή, απαιτεί επιχειρηματική αναδιοργάνωση, εταιρική επαναστόχευση, επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων, επανασύνδεση με τις βασικές αξίες του επιχειρείν, προσέλκυση εταιρικών και εξωτερικών συμμαχιών / συνεργιών  και  πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά και επενδυτικά εργαλεία.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα μετά από μια δωδεκαετή λιτότητα (με μνημόνια, με PSI, με μείωση εισοδημάτων, με πτώση κατανάλωσης, με περικοπές σε δημόσια αγαθά, κα) και μια δεκαοκτάμηνη υγειονομική κρίση (με lockdown, με περιορισμούς στις μετακινήσεις, κα), σήμερα προσπαθεί να επανακάμψει και να επανατοποθετηθεί με αξιώσεις στην ελληνική και διεθνή επιχειρηματική σκηνή.

Η προσπάθεια αυτή – για επιβίωση και ανάπτυξη – αφορά το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εταιρικού μεγέθους, κλάδου, δραστηριότητας, η γεωγραφικής περιοχής.

Οι επιχειρήσεις και οι διοικήσεις αυτών, στην  προσπάθεια αναδιοργάνωσης τους πρέπει να μετρήσουν / υπολογίσουν  το εσωτερικό (πόρους, κόστος, τεχνολογία, πωλησεις, κέρδη, κα) και το εξωτερικό (πολιτικό κλίμα, φορολογικό σύστημα,   χρηματοδότηση, αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών, πρόβλεψη των νέων αναγκών/ απαιτήσεων της αγοράς,  κα) περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται και λειτουργούν και να διαμορφώσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες  συνθήκες ή υποδομές για την ενίσχυση της προσπάθειας και εν τελεί την επιτυχία του εγχειρήματος.

Κρίσιμο σημείο σε όλο αυτό το σχέδιο επιβίωσης /  επιτυχίας που καλείται να σχεδιάσει και υλοποίηση η επιχείρηση αποτελεί  η δυνατότητα της να έχει πρόσβαση  σε χρηματοοικονομικά και επενδυτικά εργαλεία (τραπεζική χρηματοδότηση, ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, επιχορηγήσεις θέσεων εργασίας, σε funds, κα).

Η πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά και επενδυτικά εργαλεία  (τραπεζική χρηματοδότηση, ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, επιχορηγήσεις θέσεων εργασίας, σε funds, κα) απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας από πλευράς επιχειρήσεων  (πέρασμα από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια) και προσπάθεια εναρμόνισης της επιχειρηματικής πληροφορίας και των οικονομικών δεδομένων σε φόρμες και πλαίσια που γίνονται κατανοητά και αποδεκτά από το ελληνικό και διεθνές χρηματοοικονομικά – πιστωτικό σύστημα.

Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων ως προς το χρηματοοικονομικό και πιστωτικό σύστημα απαιτεί παρουσίαση των πραγματικών επιχειρησιακών οικονομικών δεδομένων, παρουσίαση και ανάλυση των επιχειρηματικών στρατηγικών, παρουσίαση και ανάλυση του επενδυτικού πλάνου, αναλύσεις και επεξηγήσεις επί αλλαγών ή επί κρίσιμων μεγεθών, παρουσίαση και ανάλυση των αποτελεσμάτων, επεξήγηση και ανάλυση των προβλέψεων, ανάλυση και επεξήγηση κόστους ανθρώπινου δυναμικού και διοικησης και  απαιτεί ενδυνάμωση της διοίκησης με εξειδικευμένους εσωτερικούς ή εξωτερικούς συνεργάτες.

Οι επιπτώσεις της μνημονιακής λιτότητας και της υγειονομικής κρίσης δεν άφησαν όμως ανεπηρέαστο  ούτε και το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα. Η συνεχιζόμενη πτώση των εσόδων σε συνδυασμό με την αύξηση των κόκκινων δανείων τα τελευταία χρόνια, κατά κύριο λόγω, δημιούργησαν μια εξαιρετική δύσκολη κατάσταση  για το σύνολο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στη. Ελλάδα.

Την δύσκολη αυτή κατάσταση που βίωσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια την αισθάνθηκε και η επιχειρηματική κοινότητα, που είδε τις στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού να κλείνουν, τις θετικές αξιολογήσεις των εταιρειών να δυσκολεύουν, να αυξάνουν τα κριτήρια  ελέγχου βιωσιμότητας   και να γίνεται αυστηρότερος ο έλεγχος και η αξιολόγηση στοιχείων και οικονομικών δεδομένων των εταιρειών.

Το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα σήμερα προσπαθεί να βρει τον δρόμο και την θέση του προς το μέλλον. Ένα μέλλον που συνδέεται άρρηκτα με την επόμενη ημέρα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και εν γενεί της ελληνικής οικονομίας.Ένα μέλλον που πρέπει να αναδείξει εκ νέου το χρηματοπιστωτικό σύστημα πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για αναγέννηση – ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας.

Η Ελληνική Επιχειρηματικότητα και το Ελληνικό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, οφείλουν,  ως κύριοι  πόλοι της ελληνικής οικονομίας  να συγχρονιστούν και να συμπλεύσουν πάνω σε μια  νέα δυναμική και ποιοτική σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας και να συμβάλουν  / επηρεάσουν από κοινού στην ενίσχυση και στην  ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Εφημερίδα Political 02/06/2021, σελίδα 10

ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 136 (political.gr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This is default text for notification bar